top of page

מרומנטיקה בפריז לניכור הורי: הצד האפל של זוגיות מעורבת ברילוקיישן

עודכן: לפני 3 ימים

להלן סיפור אמיתי ומטלטל המבוסס על חוויה כואבת של חברתי, ששמה שונה כאן לאלין, כדי לשמור על פרטיותה. זהו סיפור על אהבה שהתחילה כחלום רומנטי והפכה לסיוט, על מחיר כבד של זוגיות מעורבת ועל השלכותיה הקשות כאשר הפרידה מתרחשת מחוץ למדינת המוצא.


כשמדברים על רילוקיישן וזוגיות מעורבת, לרוב מציירים תמונה רומנטית: הרפתקה בינלאומית, גילוי תרבויות חדשות, וחיים משותפים בעיר קסומה. אבל מה קורה כשהחלום מתנפץ? מה קורה כשזוגיות מעורבת מתפרקת בחו"ל, רחוק מהבית, מהמשפחה, ומהמערכת המשפטית המוכרת לכם? סיפורה של אלין מדגים את הסכנות שאף אחד לא מדבר עליהן וחושף את החשיבות של הכנה והבנה מעמיקה לפני הצעד הגורלי.


סיפור אהבה שהחל כחלום


אלין הכירה את ז'אן בישראל ב-2016. צרפתי עם רקע יהודי מצד אמו, ז'אן הגיע לישראל לביקור משפחתי אחרי משבר אישי ומקצועי. הפגישה ביניהם הייתה ספונטנית בחוף הים של תל אביב.


תוך זמן קצר, הם מצאו עצמם בקשר אינטנסיבי וז'אן עבר לגור אצלה.

לאחר חודשיים בישראל, חזר ז'אן לצרפת ושלח לאלין כרטיס טיסה לצרפת כדי שתכיר את משפחתו. היא טסה לשם לשבוע, פגשה את אמו ואת כל משפחתו והרגישה שהיא חלק ממשהו גדול ומרגש.


"הכל היה כמו באגדות" מספרת אלין. "אחרי חודשיים וחצי של היכרות, הוא הציע לי נישואין בשייט ברומנטי בגני ורסאי. התאהבתי גם בפריז וגם בו. זה הרגיש כמו הרפתקה מדהימה"

אלין עזבה את עבודתה כאחראית מזכירות רפואיות בבית חולים והחליטה להתחיל חיים חדשים בצרפת. אך היה חשוב לה להדגיש ושיבטיח לה, שאם לא טוב לה בצרפת, הם יחזרו לארץ. הבטחותיו של ז'אן היו ברורות: "הוא נשבע שאם לא יהיה לי טוב שם, נחזור מיד לישראל. האמנתי לו בכל ליבי."


 זוג מחובק על רקע מגדל אייפל בפריז. גבר בחולצה לבנה מחבק מאחור אישה בשמלה בהירה, כשהם מביטים לעבר המגדל האיקוני בזמן שקיעה.
הרומנטיקה שבתחילת הדרך - החלום של זוגיות בינלאומית לפני שהמציאות טופחת על הפנים

כשהמציאות טופחת על פנייך


האידיליה הרומנטית התחלפה במהירות במציאות מורכבת. אלין מצאה את עצמה במדינה זרה, עם ידיעה בסיסית של השפה, עם בעל מובטל וחמות שהפכה לדמות דומיננטית בחייה.


כאשר נכנסה להריון ב-2019, המצב החמיר. "חמותי לקחה בעלות על ההריון שלי כאילו היה שלה. בעלי מצא עבודה ועבד שעות ארוכות ואני הייתי כלואה בבית עם אישה שהשתלטה על כל החלטה." אלין, כמו נשים רבות, החלה להרגיש תחושת חוסר ערך שמתעצמת במדינה זרה. ניתן לקרוא עוד על זה במאמר שלי "מרגישה לא מספיק טובה ברילוקיישן? זה מה שאת חייבת לדעת!"


לאחר הלידה, תחושת הניכור והבדידות העמיקה. "המשפחה שלו השתלטה על הטיפול בתינוק. הם רצו לקחת אותו אליהם לימים שלמים. שמעתי אותם מדברים מאחורי גבי, טוענים שאני בדיכאון אחרי לידה. למרות שאמרתי להם שאני פשוט עייפה ומוצפת. הרגשתי שאני מאבדת שליטה על החיים שלי."


מה שאלין חוותה היא צורה מובהקת של אלימות רגשית בזוגיות (גזלייטינג), שמתבטאת בהדרה חברתית ובערעור תחושת המציאות שלה.


שלושה חודשים לאחר הלידה, כשז'אן מצא עבודה חדשה ואלין שוב הזכירה לו את הבטחתו לחזור לישראל. הוא סירב שוב, בטענה שהוא צריך להרוויח עוד כסף. היא בכתה ללא הפסקה, והרגישה לכודה תחת שליטת משפחתו.


לאט לאט, הם הפסיקו לישון יחד, הוא רצה שקט ולישון ללא אור והיא נאלצה לישון בסלון עם התינוק. הוא צעק עליה כשהשאירה אור דולק בלילה כדי לראות את הילד. למרות הכל, היא רצתה ילד נוסף כדי שבנה לא יהיה לבד והם ניסו שוב. כשהילד היה בן שנה וחצי, היא נכנסה להריון שני, תקופה שבה סבלה עוד יותר.


הידרדרות לאלימות פיזית, כלכלית וניתוק


בהריון השני, ז'אן התעלם ממנה לחלוטין. הוא לא עדכן אותה במה שנאמר אצל הרופא בפגישות עבור הלידה, התייחס אליה כאל אוויר ורק משפחתו ידעה מה קורה. כשגילתה שהיא בהריון, הוא דרש ממנה לעשות הפלה ואף אמר זאת לאמה. המצב החמיר כשהוא תקף אותה באלימות פיזית באחד הריבים, בזמן שהחליפה טיטול לבנם, נתן לה אגרוף באף. הכל קרה מול הילד והיא נותרה המומה ומפוחדת.


ז'אן איים ואמר לה שוב ושוב שתחזור לישראל לבד, והתעקש שבנם, אזרח צרפתי, יישאר איתו בצרפת. בחופשה משפחתית בספרד, הוא ניסה לגרום לה להפיל, רץ עם העגלה עם הילד ובמקביל התעצבן עליה שהיא לא בקצב שלו. הם רבו ללא הפסקה והיא נשברה.


ניתן לקרוא עוד עד זה במאמר שלי "גזלייטינג ברילוקיישן: כשבן הזוג מנצל את התלות" - תופעה של התעללות רגשית בזוגיות שמתעצמת כשנמצאים במדינה זרה.


גבה של אישה בשחור-לבן עם הכיתוב "Love Shouldn't Hurt" כתוב על עורה.
אהבה לא אמורה לכאוב. כשזוגיות מעורבת הופכת למלכודת של ניכור והתעללות, חשוב לזכור שאף אחד לא צריך לסבול בשם האהבה.

ב-2020, בתחילת מגפת הקורונה, אלין לקחה את בנם לישראל תחת תירוץ של ביקור.

היא הייתה חולה, תת-תזונתית ומותשת מהתערבות אמו של ז'אן, שהמשיכה לשלוט בה.


כשהייתה בארץ, ז'אן ואמו האשימו אותה בחטיפה, כשהאריכה את הביקור בעקבות המחלה והיא החליטה להתייעץ עם עורכת דין בישראל בקשר לעתידה. התשובה הייתה קשה: בנם נחשב תושב צרפת, ואם תישאר בישראל, היא עלולה לאבד אותו. אך אם תלד את בתה בישראל, הילדה תהיה תחת חוק ישראלי ויהיה לה סיכוי לשמור עליה.


אלין נשארה בישראל וילדה את בתה עם כל הכאב. ז'אן סירב לבקר או להביא את בנם לפגוש את אחותו. חמישה חודשים לאחר הלידה, הוא הגיע לישראל לבד, ללא הילד, צילם סלפי עם התינוקת וחזר לצרפת. מאז, הוא לא חזר.


ניכור הורי בזוגיות מעורבת ברילוקיישן: המחיר האמיתי שאף אחד לא מדבר עליו


ניכור הורי בזוגיות מעורבת ברילוקיישן הוא אחד הסיכונים הגדולים ביותר שזוגות צריכים להיות מודעים אליהם. כשהקשר מתפרק במדינה זרה, החוקים המקומיים עשויים לתת יתרון משמעותי להורה שהוא אזרח המקום ולהותיר את ההורה ה'זר' חסר אונים מול מערכת משפטית שאינה מוכרת לו. בשל המרחק הגיאוגרפי והשפעתם של בני משפחה מקומיים, ניכור הורי יכול להפוך לטרגדיה של ממש - כזו שקשה מאוד להתמודד איתה ללא הכנה מראש וייעוץ משפטי מקצועי.


מחקרים מצביעים על כך שזוגות בינלאומיים נתקלים בקשיים ייחודיים, כמו סכסוכי משמורת חוצי גבולות, שיכולים להוביל לניכור הורי. כ-20-30% ממקרי הגירושין כוללים צורות מסוימות של ניכור הורי, עם השפעות חמורות על הילדים וההורים. ארגונים כמו האמנה של האג מטפלים באלפי מקרי חטיפת ילדים בינלאומיים מדי שנה, שבהם ניכור הורי עשוי להיות גורם משמעותי.


כיום, בנה של אלין נמצא בצרפת עם ז'אן ומשפחתו, ובתה איתה בישראל. האחים, בני שלוש ויותר, מעולם לא נפגשו. ז'אן ניתק כל קשר בינה לבין בנה, חסם אותה מאפליקציות בית הספר, סירב לשיחות וידאו ושלח מכתבים מאיימים. היא ראתה את בנה פעמיים בלבד בשלוש השנים האחרונות, בפגישות קצרות ומתוחות. אמו של ז'אן  מגדלת את הילד, כפי שרצתה מלכתחילה, ומסרבת לשלוח תמונות או לאפשר קשר.


ז'אן דורש לקחת את בתם לחופשות בצרפת, אך אלין מסרבת וחוששת שלא ישיב אותה. הוא מאשים אותה בנטישת בנם ומפעיל ניכור הורי ומספר לילד שהיא עזבה אותו.

כיום, שנתיים חלפו ללא קשר עם בנה, למרות תחנוניה.


אלין היום גרושה, מתפרנסת בכבוד בזכות עצמה ונאבקת מול מערכת משפטית בינלאומית מעוורת.


"אם הייתי יודעת אז מה שאני יודעת היום," היא אומרת בדמעות, "לעולם לא הייתי עוברת למדינה אחרת בלי הגנות. לא הייתי סומכת על אף אחד" 

הלקחים הכואבים: מה שחייבים לדעת לפני רילוקיישן ועל זוגיות מעורבת


הסיפור של אלין מעלה שאלות קשות ומדגיש לקחים חיוניים עבור כל מי ששוקל מעבר למדינה זרה. למרבה הצער, תרחישים כמו פרידה בזוגיות מעורבת ברילוקיישן הם שכיחים יותר ממה שחושבים. זוגיות מעורבת מציבה אתגרים ייחודיים שעלולים, במקרה של משבר, להפוך לקרקע פורייה להתעללות רגשית. אם אתם נמצאים בזוגיות מעורבת או שוקלים רילוקיישן עם בן/בת זוג זר, הנה מספר נקודות קריטיות לשקול:


הבינו את חוקי המשפחה והילדים במדינת היעד - מערכות משפט שונות מעניקות זכויות שונות להורים, במיוחד במקרה של פרידה. חפשו עורך דין שמתמחה בדיני משפחה בינלאומיים לפני המעבר. לדוגמה, אתרי ממשלה כמו משרד המשפטים הישראלי יכולים לספק מידע על הסכמים בינלאומיים.

שמרו על עצמאות כלכלית - תלות כלכלית מוחלטת בבן.בת הזוג ובמשפחתו עלולה ליצור יחסי כוח מסוכנים. שמרו על חשבונות בנק נפרדים ותכננו חיסכון לחרום.

למדו את השפה המקומית - אי הבנת השפה יוצרת ניתוק ותלות מסוכנת. השקיעו בלימוד השפה כדי להבין מסמכים משפטיים ולהשתלב בקהילה.

שמרו על זהות וקשרים עצמאיים - בנו מערכת תמיכה משלכם במדינה החדשה.

התייעצו עם עורך דין לפני המעבר - חתמו על הסכם ממון או הסכם משמורת לפני המעבר, כדי להגן על זכויותיכם במקרה של פרידה.

אל תחכו למשבר כדי לקבל עזרה. אם אתם כבר בתוך מערכת יחסים מורכבת במדינה זרה, בואו לטיפול לזוגות מעורבים מוקדם ככל האפשר.


ארגונים כמו מרכז הלאומי לילדים נעדרים ונוצלים מציעים משאבים לתמיכה במקרי חטיפת ילדים בינלאומיים, ויכולים לסייע להורים במצבים דומים.


לא כל הסיפורים מסתיימים במשבר


חשוב להדגיש שלא כל זוגיות מעורבת נידונה לכישלון. רבים חיים חיים מאושרים ומספקים. ההבדל נעוץ לרוב בהכנה, במודעות ובבחירה מושכלת של בן.בת הזוג. אם אתם שוקלים רילוקיישן, מומלץ לקרוא את המאמר הכנה נפשית לרילוקיישן - איך להתכונן נכון למעבר כדי להבין את האתגרים הרגשיים הצפויים לכם.


אך כפי שהסיפור של אלין מלמד אותנו, אהבה לבדה אינה מספיקה. כשמדובר בחיים במדינה זרה, במיוחד כשילדים מעורבים, הכנה ומודעות הן קריטיות. החוקים, הזכויות והחובות שלכם כהורים עשויים להיות שונים לחלוטין ממה שהכרתם בישראל.


כשאתם מתכננים רילוקיישן עם בן זוג ממדינה אחרת, זכרו שכל החלטה שאתם מקבלים היום עשויה להשפיע על חייכם ועל חיי ילדיכם לשנים רבות. אם אתם כבר בחו"ל ומתלבטים לגבי המשך הדרך, המאמר לחזור או להישאר? מדריך לחיזוק הזוגיות בהתלבטות על חזרה לישראל יכול לסייע בקבלת החלטה מושכלת.


האמת החשופה: אין חוק שמגן עלייך כשאת מחוץ למדינה


המסר של אלין ברור. חד. וכואב: אהבה לא מספיקה. אמון לא מספיק. גם לא נישואים, גם לא ילדים. כשתעברו למדינה זרה, לא משנה כמה אתם אוהבים, דאגו לגב משפטי.

עורך דין. הסכם. גב כלכלי. חיסכון. ידיעה של החוק המקומי. כי כשזה קורס, זה קורס על הראש שלכם ובמדינה זרה, בלי משפחה ובלי שפה, אתם לבד.


אדם בחולצה מכופתרת חותם על מסמך עם עט אלגנטי.
הסכם חתום עשוי להציל חיים. לפני מעבר למדינה זרה, ודאו שזכויותיכם וזכויות ילדיכם מוגנות משפטית - זה המגן האמיתי שלכם ברילוקיישן.

המסר לכולכם - גברים ונשים כאחד

בין אם אתם בתחילת קשר מעורב, שוקלים רילוקיישן או כבר חיים במדינה אחרת - קחו את הסיפור של אלין ללב. אל תתנו לרומנטיקה לטשטש את המציאות. החיים בחו"ל הם לא אגדה ובמיוחד כשיש ילדים.


חוקי המשמורת משתנים ממדינה למדינה. במדינות רבות (כמו צרפת), ילד שנולד שם נחשב לתושב המקום. בלי הסכמה של שני ההורים, אי אפשר להוציא אותו מהמדינה. זו לא סצנה מסרט, זאת המציאות ומציאות כזו, כואבת ומורכבת ככל שתהיה, חייבים להכיר מראש.


וזה המקום לעצור ולשאול את עצמכם...


האם חתמתם על הסכמים לפני החתונה? האם אתם מכירים את חוקי המשמורת במדינה החדשה? האם יש לכם גב כלכלי עצמאי? האם אתם מוכנים לכל תרחיש?

אם לא – זה הרגע לעצור, לטפל בזה ואל תחכו שהלב יישבר כדי להתעורר.


אני כאן כדי לעזור לכם לעשות סדר, לבנות גב רגשי ולתת מקום לרגשות הכואבים והמורכבים שיכולים להתעורר בזוגיות מעורבת ורילוקיישן. אל תעברו את זה לבד.

בואו לטיפול רגשי וזוגי, כדי שלא תשלמו מחיר בלתי נסבל כמו אלין.


אני כאן בשבילכם. שלחו לי הודעה בוואטסאפ לפגישה.


מאמרים נוספים שיעזרו לכם להעמיק בזוגיות:




 
 

השאירו לי הודעה

תודה! אענה במהרה.

לוגו

עקבו אחרי

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Instagram

דברו איתי

bottom of page