"מבדידות האנשים הופכים קשים
מעטים יוצאים ממנה נשכרים
יש הפוחד מהדממה
יש המגלה בה נשמה"
- שיר בין הערביים
בעידן המודרני, המערכות החברתיות התרחבות והקשרים הבינאישיים נדירים יותר מתמיד. התקשורת האלקטרונית והרשתות החברתיות מאפשרות לנו להיות מחוברים לכמה חברים ולכמה קהלים, אך לעיתים גם הם לא מספיקים להפגיש את צורכינו החברתיים הפנימיים ואנו חשים בודדים.
בדידות היא אחת התחושות הקשות ביותר לאדם. ההרגשה שאנחנו לבד בעולם זו הרגשה אכזרית ומנוכרת ולפעמים פשוט בלתי נסבלת. הרגשה שהעולם גדול ואנחנו קטנים, שהכל קשה ובלתי אפשרי, שדברים פשוטים לכאורה דורשים מאיתנו המון אנרגיה וכוחות נפשיים, שאף אחד לא מבין אותנו, לא רואה אותנו ולא עוזר לנו.
ישנם חוקרים המגדירים אותה כהלך רוח של אדם שחש שאין משמעות לחייו.
כיום, ניתן ללמוד להתמודד עם הבדידות ולפתח יכולת קשרים חברתיים ותחושת משמעות. במאמר זה, נתמקד במושג הבדידות, נחקור את השפעותיה ונציג דרכים פרקטיות להתמודד ולהתפתח ממנה.
מהי בדידות?
בדידות היא מצב חברתי-רגשי המבטא חוסר השתייכות, ריחוק מאנשים או סביבת אנוש ולרוב כמיהה עזה להתחברויות עם אחרים, עקב מחסור בתקשורת או במגע גופני. תחושת בדידות היא סובייקטיבית ואינה מחייבת הימצאות לבד, אלא חיים ללא יחסים חברתיים מספקים או הימצאות בחברה שבה על אף היחסים החברתיים חשים בודדים.
השפעות הבדידות
בדידות מורכבת מגורמים רבים כולל פיזיים, רגשיים וחברתיים. התחושה הבודדה והניכור יכולה לגרום בין היתר לעצבות, ערעור עצמי, חוסר ביטחון, חוסר תאבון, נדודי שינה, דיכאון, מחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת, הפרעות חרדה והפרעות נפשיות נוספות.
כשמדובר בהתמודדות עם הבדידות, כדאי לשקול מספר דרכים שונות
שיתוף: כדאי לבקש תמיכה כשאתה מרגיש בודד או עצוב מחברים ואנשים קרובים. תמיכה, הבנה והקשבה יכולים להביא לתחושה של חיבור, העצמה ותחושה שאתה לא לבד בעולם.
חיפוש תמיכה חברתית: מציאת קבוצות תמיכה ומפגשים חברתיים עם חברים יכולים להיות שימושיים להתמודדות עם הבדידות. מומלץ למצוא חוג חדש, קורס ולעסוק בפעילות גופנית משותפת.
התנדבות והשתתפות בפעילויות חברתיות: השתתפות בפעילויות קהילתיות או התנדבות עשוייה להניב חברים חדשים שיש להם את אותם התחושות ולבנות קשרים חדשים.
הקשבה לרגש: תפישתנו האוטומטית נוטה להתנגד לרגשות לא נעימים, להתכווץ מהם, לברוח מהם ולחפש שינוי. אולם, דרך תהליך תרגול והקשבה לרגש, אנו מתבוננים על הרגשות ומאפשרים להם להתקיים בתוך תודעתנו. בעזרת התבוננות זו, אנו מסוגלים לקבל אותן, להתמודד עימן ולאפשר להן לעבור דרך תהליך של זרימה. כשהרגש בתנועה, הוא מתנדף כמו גל, שוטף אותנו ובסופו של דבר, מתפשט ונעלם.
נסו להכיר את עצמכם לבד: זה הזמן לבצע פעילויות שבדרך כלל לא מגיעים אליהן, משום שאין לכך רגע של שקט – לקרוא ספר טוב, לנקות את הבית, לשכב במיטה ולחשוב. יצא לכם לעשות את זה באמצע החיים? לא ממש, נכון? עכשיו זה הזמן. לא בטוח שלרובנו תהיינה עוד הרבה הזדמנויות.
מומלץ לא לצרוך יותר מדי חדשות כדי לעזור לעצמנו לפנות מקום לדברים נוספים. אין כל טעם להפציץ את עצמנו עם מידע מלחיץ, ומה גם שלרוב איננו מחדש לנו דבר. חשוב למנן את העדכונים למינימום ההכרחי ולהתמקד בפעילויות שמחזקות אותנו.
נסו לשמור על שגרה מסוימת: אל תישארו כל היום בפיג'מה, הקפידו להתלבש, אולי להתבשם, להכין ארוחות מזינות, אולי לאכול אותן ביחד עם המשפחה בזום.
כתבה זו נכתבה ע"י יעל סגל - פסיכותרפיסטית הוליסטית מוסמכת מכללת רידמן
מעל 10 שנות ניסיון בליווי אנשים במסע לריפוי והגשמה אישית
התמחויות: טיפול פרטני וזוגי ברילוקיישן, מעברים, בדידות, חרדה ודיכאון, משברי חיים, קשיים ומשברים בזוגיות.
גישה טיפולית: משלבת גוף, נפש ורוח ממוקדת פתרון, תומכת ומכילה.
Kommentare